Jag har sålt min själ

Igår sålde jag min själ. Jag sålde den för endast 100 kronor. Har inte några bra ursäkter, ensamstående mammor har inte mycket kvar i plånboken efter räkningarna kanske.

Här är bildbeviset:
image480
Jag målar glatt muggar med olika motiv till höger och vänster. Igår kom Essesskåaren och ville att jag skulle måla en mugg till honom. "Javisst" svarade jag utan att tänka mig att han skulle få mig att måla detta motiv, även om jag borde anat oråd.


Vad gör man inte för pengar?


Min smurfsamling är komplett!

De som känner mig vet att jag är en hopplös nostalgiker ut i fingerspetsarna. Jag blir helt extatisk av (nästan) allt basketrelaterat, muppar, fabler, druttar, gamla tv-spel, lego med mera. Och smurfar.

Numera är min smurfsamling komplett (och jag komplett galen)! Inte så att jag nu samlat på mig alla smurfar i hela världen (de finns säkert över tusen olika varianter), men jag har iallafall alla FEM basketsmurfar som gjorts.
image479

Dessa smurfar står så högt upp i bokhyllan så Femåringen faktiskt inte får leka med dem. Elaka mamman, det är jag det.

Själv minns jag min barndoms smurflekar, de hade en hel by hos grannen Jocke. Oj vad jag var avundsjuk på hans stora, fina smurfhus! Man kunde lyfta av svamphatten men det fick jag aldrig göra. Fick inte leka med det heller vad jag minns, men jag minns att jag ibland (som dagbarn hos hans mamma) tittade avundsjukt på det där det stod på en hylla i hans rum.

Vet också med bestämdhet att det är jag som bitit av fiskelinan på fiske-smurfen jag har i hyllan. Fråga mig dock inte varför. Minns också att min lillebror var irriterad över frisörsmurfens kam som inte alls gick kamma håret med.

Smurfar har nog alla i min ålder någon relation till mer eller mindre. Två som har mer relation är dessa:

Holmfrids figurer

Svampbyn

Här kan man också läsa mer om "Peyo" som gett oss smurfar.

För övrigt så händer inte mycket. Varit på personalkonferens ikväll och misstänker alla mina kollegor för intagande av olämpliga substanser. Tur att iallafall den outbildade, oerfarna, unga vikarien (jag) fixade att hålla skärpan hela den långa vägen till klockan 19.15 samt att skriva en utvärdering.


En femåring president

Eller kanske ska man säga diktator? Eller general för den delen. Tror han själv iallafall. Han står just nu i centrum av världen och bestämmer allt.

- Jag ska ha linne på mig idag.
- Nej, det är för kallt med bara linne. Du får i så fall ta en långärmad på dig också.
- Nähä. Shorts ska jag också ha. Och sandaler.
- Nej. Du får ta fleecebyxor, linne och en tunn långärmad.
- NÄHÄ! DU BESTÄMMER INTE! DET GÖR JAG!

Troligt.

- Mamma, ikväll ska jag och Gudmodern cykla.
- Du kan ju fråga om hon vill följa med dig ut och cykla?
- Hon vill allt jag vill.
- Men man ska alltid fråga!
- Du bestämmer inte. Det gör jag!

Troligt. Men med tanke på att jag är på jobbmöte och Gudmodern här, så blir det intressant att se om Gudmodern kan stå emot sin gudsons önskningar.

- Mamma. Imorgon ska jag vara hemma från dagis.
- Jaha, vad ska du göra då?
- Jag ska spela tv-spel.
- Kul. Jag ska jobba iallafall. Då får du vara hemma själv.
- Nähä. Du ska inte alls jobba. Du ska vara hemma med mig.
- Nej, jag ska jobba.
- NÄHÄ! DU bestämmer inte, det gör JAG!

Troligt ännu en gång.

- Titta! Vilka fina shorts! De kan du väl ha i sommar!
- Nej mamma. Fickorna är inte bra.
- Vad menar du? Det finns ju sju tokhäftiga fickor och tyger är jätteskönt och shortsen tokfina!
- NÄHÄ! Du bestämmer inte!
- Jo, det gör jag. Känn nu på shortsen.
- Okej mamma. Vi köper dom. Men jag bestämmer.

Så här låter allt just nu. Eller allt iallafall det senaste dygnet. Barn är rara.

Världsbokdagen

Idag är det Världsbokdagen detta firar vi i klassen där jag styr och ställer genom att läsa några av de 100 bästa böckerna enligt flera hundra olika svenska experter.

Detta innebär att mina elever i årskurs 6, förrutom att lösa uppgifter som är Astrid Lindgren-anknutna, har läst ur följande böcker:

- Pippi Långstrump
- Röda rumet
- Krig och fred
- Den långa färden
- Den allvarsamma leken
- Röde orm
- Den gamle och havet
- Moment 22
- Barabas
- Steppvargen
- Lyckan
- Idioten
- Mina drömmars stad
- Efter floden
- Utvandrarna/Invandrarna
- Samuels bok
- Låt tistlarna brinna
- Berättelser med Nalle Puh
- På västfronten intet nytt
- Alice i Underlandet
- Odyssén

Med flera. De elever som fick Pippi och Nalle Puh jublade mer än de som fick någon rysk författare men alla sitter nu och skriver reccensioner.

Basketturneringsblogg dag 3 (Uppdat.)

Imorse steg vi upp 05.30, Pojkvännen och jag och befanns oss på plats 06.59. Resultaten har börjat strömma in och problemen är lika få som igår.

Som tur var fick vi lite stressigt igår när Hacker hade lottat in ett flickor 96-lag i A-slutspelet för flickor 94. Just då hade maten äntligen kommit även hit till vår bunker.
image478
Kalkon, bulgur, fetaost, oliver, rödlök med mera. Underbart gott! Det ska jag tillaga hemma. Bröd kryddat med kummin enligt mig och anis enligt andra. Dock fick maten snällt stå så här i 25 minuter och vänta. Hacker väntade 40 minuter med att ens öppna sin matlåda.

Uppdatering.
Nu säger ryktet att det var rosmarin i brödet. Mat-Malin tyckte kummin som jag, men Matmor sa rosmarin och detsamma sa den gamla bagaren Gotlänningen. Jag synar. Hur som helst var gårdagens middag nått extra!

Jag vann! (Uppdat. igen)

Jag vann! Jag vann!! Jag vann!!!

Vad var tävlingen? Jo, att ha sett mest basket hittills under turneringen av alla personal på resultatservice. Jag har sett minst 1,5 minuter av Uppsalas pojkar 91:s uppvärmning. Rosen har sett noll och Hacker likaså. Det är nu 29 timmar sedan turneringen startade och två av hallarna ligger 23 meter bort i samma byggnad.

Uppdatering.

Alla sköter sig så bra ute i hallarna och fastän Rosen lämnat oss för kvällens bravader, så hinner man med mycket framför datorn. Har just uppdaterat mig på NBA och Chicago Bulls och dess spelare. De möter Miami Heat i första slutspelsmatchen idag. Har också hunnit med att läsa igenom alla spelare i NBA och detaljerat mig på vissa. Känns skönt att Grant Hill och Jason Kidd fortfarande spelar. Annars är det lite väl mycket "ungtuppar" som springer runt. Kan bero på att jag senast höll mig uppdaterad för åtta år sedan. Får se om jag fräschar upp mina basketkunskaper om vad som händer på andra sidan Atlanten nu i vår.

Uppdatering igen.

Vi har haft en match som spelades 19.15 som slutade 19-30. Det tyckte vi var lite roligt. Nu ringde Snus-Per in resultatet 19-45 på en match som startade 19.45. Jätteroligt!

Lugnet före stormen (Uppdat.)

Nu sitter vi här igen, Rosen, Hacker och jag och svarar i telefonerna. Alla ringer in reslutat i tid, alla rapporterar rätt resultat och inga katastrofer har skett. Om man inte ska räkna att Muskelkvinnans Fyraåring klippt bort alla sina lockar på egen hand. Detta skedde dock i hemmet.

Men om en timme ungefär börjar alla grupper vara färdigspelade och slutspelet ska börja och troligen kommer tre telefoner gå varma. Vi som inte ens hunnit öva på att ha mycket att göra eller på att röra till det.

Hittills har vi tagit emot 234 resultat, ingen match oavgjort och en match har slutat 77-0.

Uppdatering.

Generalen Kioskar kastar godis på golvet inne hos oss och hoppas på att Hacker ska plocka. han lämnade också glatt sin bilnyckel på bordet och har fortfarande inte frågat efter den.

Rosen sjunger "Cara Mia" och Pojkvännen kör vilse bland alla hallar i Världsmetropolen.

Hittills har vi räknat en grupp och en match avbrutits efter skada, slutresultat 6-7.

Uppdatering 2.

Biggo säger att det är skönt väder ute, hon har varit till bilen och lämnat saker en gång under dagen. Hon har jobbat sedan klockan sju imorse och alltså en endaste lite gång hittat ut. Jag har, på mindre än 7 timmar, inte heller hittat ut. Pojkvännen däremot, är ute och dräller igen. Denna gång har han med sig Poliskonstapelns dotter på matleveransrunda i Världsmetropolen. De har tydligen inte helt stenkoll påstår Mat-Malin som just haft telefonkontakt med Pojkvännen.

Basketturneringsgeneral (Uppdat.)

I helgen går Den Stora Basketturneringen av stapeln i Världsmetropolen. Just nu, 15.57 är det mesta lite rörigt. Rosen letar minibussar som inte finns åt lag som redan borde vara i sina hallar. Biggo letar pennor och pilar som inte heller finns och jag tillverkade en pil åt henne och fick på köpet plåstra om tmin egen tumme.

image476

Här ser vi en bild på Kioskar i full aktion. Han kallar sig "Generalen", "Chefen" och "Direktören". Undrar vad som händer när Tgneb återkommer från coachningen.

Fortsättning följer.

Uppdatering.
"Generalen" arbetar som tvättmästare till vardags säger hans visitkort som han sprider som vildhavre just nu.

image477
Så här ser toalettknoppen ut på toaletten där vi håller till. Knoppen har sett ut på samma sätt i fem år nu.


Populäraste laget i Världsmetropolen (uppdat.)

Nu närmar det sig off-season för alla basketspelare och de flesta lag tar träningsuppehåll ett par veckor/månader. Men inte vårt lag, vi tränar och tränar och tränar och tränar. Uppehåll fungerar inte, varken på sommaren eller kring jul. Det tar för lång tid att komma i form igen efter en paus, därför tränar vi hela tiden.

Nu när de flesta andra lag pausar, dyker det upp spelare efter spelare till oss. Först ut var Muskelkvinnan Elitidrottskvinnan, vars lag spelat färdigt för ett par veckor sedan. Sen kom Bagarsonen och Kioskar. Kioskar verkar vara lite rädd men Bagarsonen återkommer och återkommer.

Tjejerna Dag och Natt dök upp i veckan och verkar inte alls ha för avsikt att ha något träningsuppehåll. Senast i raden av nya spelare blev igår Speedy och Tvättmaskinsbäraren som just kvalificerat sig uppåt i seriesystemet till kommande säsong och ska spela i division I.

Så här håller det på hela sommaren, spelare kommer och går i olika åldrar och ambitionsnivåer, det enda kravet är att man är snäll. Och kan spela basket.

Gårdagens träning gick strålande, den var en stor hjälp i kommande festligheter. Dock tycker jag Ringklockan skriker för mycket med sin frånvaro.

Nu är båten äntligen i vattnet!

Igår var det dags, båten skulle i vattnet. Pojkvännen har slitit i timmar för att få ordning på allt och nu är det klart!

23223-465
Här ser vi Pojkvännen och Femåringen leka dragkamp om båten.

23223-467
På plats! Gissa om vår båt är lycklig nu??

Fast det är inte så många andra båtar som slåss om platserna just nu:
23223-468
Noll. Kan också ha att göra med att brygga 2 och 3 är trasiga. Asgarvet får alltså snällt vänta med att lägga i sitt fartyg. Moppetanten och Gös-Kalle väntar också. På ett kapell. Tills dess får vi hålla ställningarna.

23223-466
Medans Pojkvännen mekkade det sista, metade jag och Femåringen. Tio mörtar blev resultatet. Dock tyckte Femåringen bättre om att sjunga "Jag är en liten mört" än att hålla i metspöet där de stora och läskiga mörtarna skulle bita sig fast på kroken.


Första fisketuren med båten.23223-469
Lilla O och Pojkvännen njuter av vårsolen.

23223-470
Lilla O hade letar reda på en keps från sin "ungdom" i Luleå.

image473
Jag njuter av vårsolen.

Fiskarna bjöt också av vårsolen och struntade helt i oss och våra nya, vassa drag. Däremot såg Lilla O till att hålla oss sysselsatta ändå med femtielva bottennapp. Nu har hon gjort sitt för denna fiskesäsong. Jag hag mitt kvar.

Ikväll blir det mete direkt efter jobbet!

Äntligen!

International Brotherhood of Duke Haters

Jag läser en grymt bra bok just nu av Will Blythe, "To hate like this is to be happy forever".
image464

Den handlar om rivaliteten mellan två av USA:s bästa basketcollege: University of North Carolina och Duke. UNC ligger i Chapel Hill och coachades i trettio år av legenden Dean Smith och Duke coachas av Mike Krzyzewski i den närliggande staden Durham. Boken beskrivs så här på nrp.org (National Public radio):

"So when writer Will Blythe found his marriage over, his girlfriend not speaking to him and his income non-existent, he focused on his real problem: basketball."

Författaren är tredje generationens "Tar Heel" och uppvuxen i Chapel Hill. Fadern förklarade för honom från barnsben att "Blue Devils" var fiende #1 och så har det alltid varit. När Tar Heels spelar, sätter sig hans mor, hans systrar och han själv framför tv:n och lever sig in i en helt annan värld. Boken är otroligt underhållande även för Duke-fans och för oss andra basketidioter.

Boken får mig att tänka efter lite på min egen bakgrund och hur jag tänkt och tänker. Uppvuxen i Skellefteå, så var derbymatcherna mot Cometerna otroligt känslofyllda. Hade en lagkamrat som efter gymnasiet flyttade 13 mil söderut för studier som skrev på för Cometerna. "Va? Kan man göra det? Hon måste vara knäpp!" Så tätnke vi då. I vår egen lilla värld.

Mitt första år i Världsmetropolen var inte heller så lätt. Började spela basket redan efter eftt par månader, men det erkände jag inte förrän ett år senare för mina basketkompisar i Skellefteå. Detta eftersom vi spelade heta, otrevliga och fruktansvärt jämna matcher mot just Världsmetropolen i allsvenskan åren innan. Det tog nog tre år innan jag tyckte det var okej att betala medlemsavgiften, innan gjorde jag det med vånda.

Björklöven hade en tränare för ett par år sedan som sa så här:

"Oavsett i vilken idrott, så är matcherna mellan lag från Skellefteå och Umeå alltid heta derbymatcher som är måste-att-vinna för båda lagen. Var man än spelar i seriesystemet."

Oj vad sant!

Men jag har kommit till den nivån i mitt liv att det faktiskt händer att jag hejar på Björklöven. Jag hejar på Världsmetropolen och kan till och med tycka att det är okej att Phoenix Suns vinner någon match i NBA. Jag har också den gågna påskhelgen jobbat under en basketturnering för en klubb som jag inte alls tyckt om på nått sätt i mitt basketliv, men jag fick inga utslag eller andra sjukdomssymptom och kommer säkert ställa upp nästa år igen.

Dock finns det ett endaste klubb från norr som jag bara inte kan heja på. Vi låter det vara osagt vilken. Ett av deras ungdomslag spelade i turneringen i helgen och det var svårt att tycka att de borde vinna fast de borde...

Tänk om jag hade det som Will Blythe: mitt enda "problem" var basket...


Jag är en muppig p-spottare!

Jag visste inte ens att det vi sysslade med hade ett namn, men det lärde jag mig på radion i morse. Satt som vanligt i bilen och lyssnade på Rix Morgonzoo och plötsligt blir jag nästa hissad under programpunkten "Hissa och Dissa". I slutänden hissar Titti dock "fri tid" men det hon pratade om var just "p-spotting" eller "platespottning".

Vad är nu detta? Jo, man letar registreringsnummer i ordning från 001 till 999. Vi (jag, Pojkvännen och Elitidrottskvinnan) började en augusti för två år sedan och har mer eller mindre aktivt letat sedan dess. Vi har inte någon brådska och ligger kanske bara på 283 om jag inte missminner mig, men platespottare är vi allihopa!

Tittis kollega Roger kallade denna företeelse för "lite muppig" och jag kan inte annat än hålla med. Men det är en adrenalinkick utan dess like när man hittar just det nummer man söker.

Finns till och med hemsidor i ämnet. Fascinerande.

Borde nog kolla med Elitidrottskvinnan vilket nummer vi är på.

Semesterrapport

Här kommer en rapport från gårdagens väldigt ansträngande semester!

Den trasiga pajen fick klart godkänt! Muskelkvinnan ansåg att detta var bland det godaste hon smakat, Sjuåringen höll med men skrapade bort att kakao som var vält över. Den snart åttaårige sonen i huset tycket det var gott men hade problemet att pajen vägrade släppa skeden. Jag ansåg att det skulle varit mindre kakao i botten och ovanpå. Så här fin blev den:
23223-460

Garaget var det ställe vi spenderade mest tid i förrutom sofforna. I garaget hittade jag följande vackra syn:
23223-457
Så vill jag också ha det.

En allvarlig olycka har skett!
23223-458
Minst tre personer inblandade, dock verkar allihopa avvikit från olycksplatsen.

23223-459
Lilla O i full färd med att göra hemligheter.

23223-461
Jag gör hemligheter.

Måste faktiskt säga att vi var otroligt duktiga på att göra hemligheter! Jag blev lika imponerad som Skotten blev när han kom hem.

Soffan så. Två filmer visades denna dag: Sällskapsresan och Snowroller.
23223-462

Till dessa serverades, som på bästa biovis, även popcorn.
23223-463

Denna andra semesterdag blri nog lika slitsam. Jag ska hämta Muskelkvinnans Trettonåring och skjutsa henne till basketträning 9.30. Sedan ska jag hem till Lilla O igen för att göra hemligheter. Lunchen serveras idag hemma hos Camillan, tacos står på menyn. Även Louise och hennes Sexåring dyker upp där (förrutom jag, Lilla O och hennes barn). Ska bli trevligt.

Halv fem ska jag denna semesterdag infinna mig på jobbet. Jag och Rivjärnet ska bygga en skaparverkstad. Spännande! Schäfern har erbjudit att bjuda på pizza, men eftersom jag ska infinna mig på O'Learys 18.45, vet jag inte hur det blir med den. Vet inte heller hur det blir med att infinna sig 18.45 med tanke på skaparverkstadsskapandet.

På O'Learys ska vi titta på basketfinal nummer 4. "Vi" är förrutom jag, även Biggo, Muskelkvinnan, Hildur och den idag 43 år gamla Lilla O. Grattis på födelsedagen!

Jag har semester! (Uppdat.1 och 2)

Idag har jag semester. Imorgon också. Jag har tagit semester för att jag vill ha semester, inte för att jag egentligen har något speciellt att göra eller ska åka bort. Bort ska jag ju i och för sig, men bara ett par kilometer hem till Lilla O och dricka kaffe fram till kvällens träning 20.30. Lite fest ska kanske planeras också.

Känns som första gången jag tagit semester för att göra ingenting. Jag har tagit semester förr, för att åka till Norrland eller för att Femåringens dagis varit stängt, men nu känns det så fritt. Det är okej att göra vad som helst och ingenting. Och det är liksom betalt.

Hade det inte varit så att barnen hade påsklov på jobbet och alla andra kollegor var på plats och bara hälften av barnen, så hade jag inte alls varit hemma nu, då hade jag varit på väg till en solig dag på skolgården och med kollegorna. Nu blir det en solig dag med Lilla O och förhoppningsvis Muskelkvinnan.

Sommartid, när alla andra har haft semester, har jag aldrig haft semester.

"Semester är avtalad ledighet under ett visst antal av årets dagar. Semester kan vara lagstiftad eller vara resultat av kollektivavtal, och kan resultera i att semesterersättning betalas ut."

Jag har aldrig under mitt yrkesverksamma liv, varit anställd på sommaren och haft rätt att ta semester för att senare återkomma till samma jobb. Däremot har jag:

- Sommarjobbat otaliga gånger för att andra ska få sin "avtalade ledighet"
- Varit anställd augusti-maj och oanställd juni-juli. Ledig alltså, men inte betald. Har under denna tid också sökt tillfälliga jobb.
- Varit anställd till mitten av juni, fått besked om att jag inte kommer få förlängd anställning efter sommaren, men ändå stått i givakt på samma arbetsplats två månader senare.

Det konstiga med denna tvådagars semester är att just nu är klockan faktiskt bara 06.49. Jag har läst tidningen, bäddat sängen och håller på att baka. Jag borde ligga och sova länge, slappa och slöa. Men såt är jag fruktansvärt dålig på. Nån som har några tips?

Uppdatering 1.
Om du har tänkt baka en kaka med konstiga ingredienser väldigt tidigt på morgonen, se till att ha ett lager hemma, det är trist att bränna fast den konstiga ingrediensen i en kastrull 61 minuter innan närmaste livsmedlesbutik öppnar.

Uppdatering 2.
Tips från coachen: När du ska bara en paj som du aldrig förr gjort, gör för bövelen som det står i receptet! Hitta inte på en massa andra tillvägagångssätt, det blir bara pannkaka av alltihopa!

Ska bli intressant att smaka denna paj som inte alls belv en paj utan bara blev  paj.

Välkommen Essesskåaren!

Alldeles nyss blev det klart, kommande säsong (2007/08) kommer jag att spela mot Essesskåaren.

Man kan lätt nu tro, att Essesskåaren skrivit på för något rivaliserande lag i dambasketens division 3, men så är inte fallet.

Man kan lätt nu tro, att det inte alls är jag och Essesskåaren som möts i elitserien i hockey i höst, utan istället Skellefteå AIK och Södertälje SK. Och så kanske är fallet, men det kommer vi att inse först om några veckor. Fram tills dess spelar VI i samma serie. Spännande!

Husbyggarn på jobbet kan nu också glädjas, han slipper höra vår pikande och tjatande om denna hockey, nu är det klart. Kanske kan vi komma på andra saker att prata om i personalrummet framöver. Även om det har varit en otroligt rolig kvalserie för mig, som ALDRIG sett hockey på hemmaplan innan jag flyttade söderut.

Än en gång, välkommen hem till oss Essesskåaren!

RSS 2.0