Bloggkommenterare

Ramlade som vanligt in på Lilla O:s blogg där hon idag länkar till Muskelkvinnans blogg och inlägget om hur man kommenterar bloggar. (Nu blev det lite länk-VM i Globen, jag vet).

Här kan man ännu enklare kommentera. Läs Muskelkvinnans instruktioner fram till att "Börje" dyker upp första gången. Sedan klickar man på "Kommentarer" under det inlägg man vill kommentera. Vips dyker rubrikerna "Namn", "E-postadress", "URL" och "Kommetar" upp. Har man redan av mig tilldelats ett vackert smeknamn (Asgarvet, Lilla O, Essesskåaren, Asgarvet, Elitidrottskvinnan och så vidare), kan man om man vill vara "anonym", använda sig av det i namnrutan. Annars kan man skriva sitt eget namn. E-post och URL är helt frivilligt och sedan skriver man vad man vill säga i kommentar-rutan. Det sista man måste göra att klicka på "Skicka kommentar".

Vips har du blivit en bloggkommenterare!

Konsertdags snart igen

I augusti förra året var jag på konsert. För första gången på många år, kan tänka mig att senast var på någon festival för 5-6 år sedan. Vi hade fått med oss våra goda vänner Välsvarvad och hennes man Påven. Bandet vi skulle se hade jag sett en gång tidigare i min ungdom, den gången försökte jag hålla redan på Bäckman, varför minns jag inte men det fanns säkert nått gott skäl...

Hur som helst så, traskade vi dit och publiken var mellan 13-75 år och de flesta kunde texterna. Jag blev såld. Spelar Nationalteaterns "Livet är en fest, En samling 1972-80" nästan varje dag i bilen. Texterna är väl ibland kanske lite väl obarnvänliga men i många fall väldigt genuina. Det jag gillar bäst är allt det instrumentala. Världsklass!

Nu är det dags igen, den 25 augusti spelar de i Smedjorna igen. Jag ska dit. Å nu är jag ju inte rookie längre så jag kan stämma in i samma sång som den gråhåriga tanten i 70-årsåldern gjorde förra året...

Mera Nationalteatern


Tips från fiskecoachen

Tips nummer 1:
När du ska ut och fiska, ta med FISKESPÖET!

Tips nummer 2:
Om det regnat till och från hela dagen och du ser mörka moln på himlen INNAN du ska ut och fiska, ta med regnjacka OCH regnbyxor. Annars är risken stor att du blir tokblöt om benen vid första regnskuren och måste åka hem.

Undra vad jag ska glömma nästa gång?

Grundalurad kollega

Jag har en kollega, Asgarvet, som är en av mina favoriter. Hon och hennes karl har köpt båt tillsammans med några vänner och det var svårt att hålla sig från att busa lite. Jag och en annan kollega, Moppetanten, skrev ihop ett brev med ett välkomnande till båthamnen och ett litet båt-och förarprov innehållande marin ordkunskap (akter, för, hoppilandkalle), signalflaggornas betydelse, situationshantering samt en liten inbjudan till en träff för alla nya båtplatsägare med lite utbildning och Västerås Sjöfartspolis skulle närvara och samla in proven. De köpte det med hull och hår och hade ångest i 14 timmar för om de skulle klara av att ha båt eller inte, innan deras båtkompis konstaterade att de blivit grundlurade. Skämtet uppskattades väldigt mycket och jag och Moppetanten är väldans nöjda.

Tack Asgarvet för att du förgyller mina dagar på jobbet!

Nu vet jag i och för sig inte när skottsalvan kommer tillbaka mot mig, men jag tar emot alla goda försök med glädje (har hittat mina tofflor både i frysen och ugnen).

Ett stort tack också till Moppetanten, Spikskon och Knyppelfröken för att ni gör som Asgarvet, förgyller mina arbetsdagar!

Midsommarafton

Slogs häromdagen av tanken på midsommarafton. Mina barndoms midsommaraftnar firades alltid uppe i Petiknäs, där pappa högg björkar till ingångarna till alla hus och vi byggde nog nån enkel midsommarstång och gjorde kransar. När jag blev äldre firades de med diverse vänner till höger och vänster. Sedan jag fick barn har det varit familjära tillställningar och blir förhoppningsvis så i år också, om någon vill föräras av vårt sällskap.

Midsommarafton 2005 känns lite speciellt, eller kanske bara annorlunda...? Väldigt kul iallafall.
Firadet skulle ske hemma hos en rar fembarnsfamilj men flyttades rakt över gatan till grannens hus, en tvåbarnsfamilj som var på semester och knappt visste om vad som hände förrän i efterhand.

Till midsommar hör att man ska göra en midsommarstång. Fembarnsmamman hittade två brädor och dessa spikades ihop till ett kors. Alla möjliga barn skickades ut i tvåbarnsmammans buskar med saxar för att klippa kvistar med förmaningen "klipp inte för många nära varandra så husägarinnan bli arg".

Dessa kvistar fästes enklast med häftpistol:
23223-102

Längst ut på korsets armar ska det sitta snygga ringar av kvistar. Nån hittade nånstans två cykelslangar, skickade barnen med saxarna igen och knöt med ståltråd fast blommor och kvistar.


Längst upp brukar man ha en flagga, ett av barnen fann Godzilla i tvåbarnfamiljens hus:
23223-101

Även Godzilla fästes med ståltråd.

Runt stången skulle det dansas. Jag slapp.
23223-100

Nån gång under kvällen lärde sig en femåring av sin mormor, att göra sig fin. Slutade med att min pojkvän fick jobba extra:
23223-103


Nångång framemot midnatt begravdes kubb-kungen i komposthögen av en ilsken 12-åring.

Minnen.


Behöver du ny peruk?

23223-96
Ica Kuriren torsdagen den 9 april 1959, Nr 15, årgång 18.

På sidan 29 står det följande:

"Färgfrosseri i moderna peruker. Peruken är åter på modet. Paris lanserade den i vintras och nu börjar även Sveriges perumakare bli överhopade med arbete. Hårleverantörerna har också svårt att hinna med. Det går nämligen inte att framställa konstgjort hår utan det måste växa på vanligt sätt. "Odlingsplatserna" är italienska kloster, där fromma munkar och nunnor säljer sitt hår, som sedemera figurerar i betydligt flärdfullare sammanhang är de ursprungliga ägarna varit vana vid.".

Under texten finns denna bild (i svartvitt):
23223-97
Med bildtexten: "Luftigt lätt och vacker är den här peruken i vitblågrå nyanser.".

Skapligt trist värdeln måste varit innan man uppfann färg...

Fler semesterbilder

23223-87
Utsikt från Gula Huset.


Gula Huset.


Loftet.

All husen heter som de heter är just för att de börjar bli så många och vi måste ha namn på dem så vi vet vad vi pratar om. Finns också Sommarstugan en bit längre bort i byn, eller tidigare, beroende på från vilket håll man kommer. Kyrkan (längst ner på länksidan) i byn är förresten otroligt fin.

23223-86
Flygfoto över byn i slutet av 1970-talet.


23223-83

Forsen. Väldigt mysigt att meta harr här till exempel.

23223-82
Home Sweet Home....

Skellefteås stolthet...?

På Möjligheternas Torg hemma i Skellefteå finns detta konstverk, "Lyftet".23223-89


Lanthandeln

På vår lanthandel i norr, trivs jag otroligt mycket. När man kommer dit kan man läsa följande på ytterdörren:

23223-78

Lunchstängt 12-13 på vardagar. Hur charmigt är inte det?

När man kommer in kan man välja på två olika storlekar på kundvagnar eller fyra olika färger på kundkorgarna: orange, röd, blå eller grön.

Här finns allt. Blandat. Allt från Worchestershiresås till spik. På samma hyllmeter hittar man kalsonger, godispåsar och paraplyer.

Ingen har heller bråttom här. Man är lite social, oavsett om man är personal eller kund. Alla får den tid de behöver, även om man står i kassan och håller på betala, hinner man berätta om hur det gick med katten eller om sin snuva i tio minuter. i kön? Där står alla glatt och väntar.

Det här är ett litet guldställe och har så varit sedan jag var barn och fick ibland cykla och handla åt farmor.

Mer glada nyheter från femtitalet

23223-95

Framsidan på Ica Kuriren Nr 47, torsdagen den 19 november 1959, årgång 18.

23223-92
23223-93

Svaret?

"I allmänhet torde man dock kunna säga, att sjukkasskorna vid bedömningen av dessa ärenden inte går så strängt fram, utan bedömningen sker från fall till fall....", "Är det till exempel fråga om en ryggåkomma, är det ju direkt olämpligt att en husmor utför sådant arbete, där hon börjer sig mycket eller bär tungt."

"Är det absolut nödvändigt för henne att stiga upp ur sängen för att t.ex. ringa sin affär efter mat, sätta på potatis eller se till barnen, torde hon i allmänhet kunna göra detta utan konsekvenser i form av indragen eller nedsatt sjukpenning...".

Häpp!

Vinn en drömvilla!


23223-91
"1:a vinst: Standardhus 4 rum o. kök med tomt, värde inkl. skatt 62.500 kr" osv.

62 500 kronor? MED skatt OCH tomt.


Finns inget sista datum på denna tävling, men med tanke på denna annons återfinns i tidningen "Svenska Journalen" Nr 5 1958 (priset var 60 öre), är sannolikheten stor att tävlingen redan är avgjord....  Undra vem som vann?

Toaborste i halsen

Tror att jag haft påhälsning hemma i natt. Har så fruktansvärt ont i halsen att nått måste vara fel. Ungefär som om nån kört en toaborste upp och ner i halsen. Kan inte svälja, vill inte svälja, tvingade i mig frukosten bara för att man måste för att orka.

Inte en tillstymmelse till feber, snuva eller andra förkylningssymptom. Bara tokont i halsen.

Kurera!

Te. Fanns inte hemma.
Vitlök? Slut.
Whiskey? Aldrig ägt.
Kycklingsoppa? Nope.
Juice? Inte en chans i min kyl.

Ska testa med kaffe nu.

The world of the Volvo 240-series

Märkte inte när det hände, men gissningsvis norr om Sundsvall iallafall. En INVASION av Volvo 240, Volvo 242, Volvo 244, Volvo 245 och till och med en ombyggd 245:a till släpvagn.

23223-90

En så vanlig syn norrut att jag inte sett dess like. Grå, ljusblå, orangea, ljusgröna, beiga. Det bara kryllade av dem. Minns från min barndom att Forslunds hade en grön, Burmans hade en orange, Erik hade en vit, Sigge hade en blå med prickar (rost).

När jag nu börjar gräva i denna bilserie inser jag att de producerades till 1993!

Det finns också klubbar för människor med dessa bilar:

Svenska 200 klubben

Volvo 200-serien

Satt och försökte hitta anledningar till att dessa fanns så mycket norrut med inte söderut: inga motorvägar, ingen brådska, sävliga norrlänningar och så vidare. MEN när vi åkte ut till båten i söndags, vad är det första vi ser? Jo, en vit Volvo 240!

Har jag missat alla här nere eller hade denna vita bara kört vilse? Finns de i lika stor utsträckning i hela landet?

Ett kärt återseende

I onsdags åkte vi in till storstan, lunch med Bäckman och hamnade på kvällen på klubbmästerskap på Nordanå.
23223-75
Det är svårt att inte bli lite nostalgisk, detta är hallen där min basketkarriär började, otaliga timmar har jag spenderat här. Invändigt var det under mina tidigare år, grönt golv, som sedan blev parkett i tonåren. Vintertid tränade man i träningsoverall, mössa och vantar och sommartid i shorts och sport-bh.

KFUM Skellefteås klubbmästerskap liknar det vi hade här i Eskilstuna för några år sedan (EBA), alla spelare, ledare och styrelsefolk blandas och spelar matcher tillsammans.

Några kändisbilder:

Här ser vi att Bäckman fortfarande har mage och kan skjuta treor. På bilden syns dock inte att han antingen spelar för svar ELLER anfall. Precis som förr. Den högraste spelaren i gult är Elitidrottskvinnan.


Elitidrottskvinnan med cencurerad reklam på linnet har just blivit dunkad över av....


...Elitidrottsmannen tillika Lillebror. Nyrakad och fin berättar han här hur han tryckte i bollen i korgen ovanför bland annat Elitidrottskvinnan.

Suddig trio:
23223-77
Längst till höger ser vi Bäckman med tejpade skor.Vänster sko är tydlig, resten suddigt. Suddigast av alla ser vu Elitidrottskvinnan i bakgrunden bakom Vassa Armbågen, fd.toppelitspelare och troligen den bäste domaren som finns.Ett samtal från Ryska Ambassaden

Fick i förra veckan ett samtal från Ryska Ambassaden (del 1). Väldigt oväntat men otroligt kul. Vill bara klargöra för er vänliga själar som letar jobb åt mig, att jag fortfarande har jobb men det sträcker sig bara till 30 juni. Tack Ryska Ambassaden (del 1) för erbjudandet, hoppas det trillar in fler jobb på dig som du kan ge ut till höger och vänster!

Kort rapport

Tredje dagen i paradiset. Helt underbart. Några bilder:Uthuset måndag kväll. Snö. Minus 6 grader på natten mot tisdag.


Här bor vi. I pappas föräldrahem. Rymmer 10-12 sovgäster. Braskamin i köket/vardagsrummet, pelletskaminen är ännu inte installerad. Man eldar morgon, middag, kväll för att inte frysa.Harr på mete i forsen igårkväll. Stekte den till middag en timme innan midnatt. Ljuvligt.

23223-71

Utsikten....

Inget mer i stan denna vecka. Återkommer med fler rapporter när vi är åter i södra Sverige.
Min soffa

Alldeles för länge sedan (minst två år sedan) satte sig Muskelkvinnan, Lilla O, Gudmodern och jag, i en bil och åkte på shoppingrunda till en annan stad. På den första butiken, en stor hembutik där allt finns, hittade jag min stora kärlek, SOFFAN. Nedan ses jag tillsammans med Lilla O i denna soffa.

23223-65

Man kan till och med ana att det kan varit en "nyhet". På samma resa, som tog tio timmar eller så, hann Lilla O med att posera i pläd:Hittar tyvärr inte fotot då hon byggde en koja på mattavdelningen.

Vi hittade ett café där vi satt och drack modernt kaffe och åt torra skorpor:


På detta café såg Muskelkvinnan till att skämma ut Lilla O så hon aldrig mer ville gå på café med sällskapet. Har svårt att tro att det löftet gick så bra.

Hur som helst. Soffan. Min Soffa. För ett år sedan eller så, åkte jag hem till Lilla O och till min förskräckelse upptäcker jag att min soffa, MIN soffa, står i hennes vardagsrum. Klonad! Hon har köpt två. Jag har fortfarande ingen. Och nu såg jag nyss att hon tagit med sig den ena till grannen.

Vad jag sitter i? En röd, hipp och modern soffa från 1950.
23223-67
Den är jättefin och snygg och allt. Ska man sitta snyggt är den perfekt! Är man däremot 190 cm lång och lite slapp i lederna och vill sjunka ner i soffan eller rent ut av lägga sig, är den ingen höjdare. Lite stickig i plyschen är den också. Är dock väldigt tacksam för att jag slapp min gamla igelkottssoffa och fick denna istället...


En vacker dag så ska jag bjuda in mina vänner på soffparty i min nya soffa. MIN Soffa.Akta dig för att bli arbetslös!

Det gör ont att bli arbetslös. Speciellt i plånboken och huvudet. Plånboken blir tommare på A-kassa och huvudet får ont när det ska skriva ansökningar till en massa andra jobb.

Sitter just nu och ska göra om min omoderna meritförteckning till ett (en?) modern/t CV, "Cirricum Virrivarrvetrunt" eller nått sånt. Personliga brev där jag skriver att alla vill ha mig och att jag är bäst, fixar jag i ett kick, men att skriva ner vad jag egentligen har haft för arbetsområden på alla mina tokmånga jobb och vad jag har presterat och gjort och uppnått... Jag blir alldeles matt.

Kan ingen bara ta mig? Jag är bra med barn och vuxna, pedagogisk och uppfinningsrik, kan samarbeta med allt och alla (till och med Moppetanter, Asgarv, Spikskor och Knyppelfröknar). Jag kan prata för fem, få alla omkring mig att må bra, jag skriver snabbt på dator och kan prata och skriva engelska bra. Jag gillar att fiska och laga mat och har inga problem med att ta i med hårdhandskar eller bomullstassar.

Jag är drömmen för vilken arbetsgivare som helst.

SEMESTER!

Jag har nu semester! Eller den börjar ju egentligen på måndag men jag räknar från nu, då blir det ett par dagar extra.

Detta är första gången i mitt 29-åriga liv jag har betald semester. Har ju tagit en dag nångån här och där, men jag har aldrig haft betald sommarsemester eller julsemester eller nått alls. Antingen har jag varit arbetslös eller haft anställning men inte under sommarmånaderna och ingen semester betald. Känns superskönt måste jag säga.

Knyppelfröken: Jag känner som du. En blick säger mer än tusen ord typ.

Nedräkningen har börjat

Bara tre dagar kvar nu innan vi åker. Måndag morgon senast klockan sju ska vi vara på väg. Ska försöka se till att vi inte kör fel som förra gången, redan i Coop-rondellen... =)

Ska försöka att inte tänka så mycket på mina kollegor som jobbar och sliter. Ska också försöka att inte få dåligt samvete för att jag missar personalkonferensen på måndag kväll.

Dvd-utryckning.

V.A.B.

Önskar att "vab" kunde få betyda: "Vård av Båt" som det kan göra för min kollega Moppetanten. För mig sträcker det sig till max "Vård av Balkong".

Har alltså vabbat i två dagar. Det är så otroligt tråkigt att jag:

- Dammsugit hela lägenheten
- Fått den sjuke fyraåringen att städa hela sitt rum under protest
- Bakat finska pinnar
- Bakat syltkakor
- Bakat bullar
- Lagat lasagne
- Spikat upp tavlor i fyraåringens rum
- Spikat antennkabel halvklart

Ja, jag har fått gjort en massa saker men hade hellre jobbat och gjort sakerna på kvällstid. Idag är jag åter på jobbet och får ett hjärtligt mottagande av Asgarvet a.k.a. Gömma-sig-bakom-en-stor-blommma-tanten. Hon gömde min väska för att visa hur mycket hon saknat mig.

Får förresten inte förlängt  höst. Finns inga tjänster. Trist men sant.

Båten är ingen båt mera

Har glömt att berätta vad som hända förra helgen på resultatservice där jag satt i alldeles för många timmar.

Vår båt blev ett "maskindrivet fartyg med reling". Häpp! Fort gick det också. Allt detta enligt SAOL. Här borde det nu följa en ordagrann förklaring om hur detta egentligen gick till, men SAOL vill inte. Inte det minsta. Inte ens pyttelite. Får återkomma i ärendet.

Återvinning-VM i Globen

Ett världsmästerskap i återvinning pågår i mitt hem. På fyraåringens dagis har de börjat återvinna och, som den besserwisser han blivit, föklarade han snabbt för sin mor att vissa saker FÅR MAN INTE kasta i vanliga sopor. Att sedan gå till återvinningen är en riktig höjdare för honom, tur att vi har sån i soprummet på gården.

Detta leder till att den vanliga soppåsen inte bli full lika ofta.

Detta leder till att det dräller av plastpåsar med återvinningsbart avfall i köket. Jag diskar numera ur shampoflaskor, lotionsflaskor, smörpaket, leverpastejskartonger, kaffepaket, konservburkar och det där tunna metallocket på smörpaketet. All kartong ska också läggas på hög, precis som alla tidningar och all reklam.

Känner mig faktiskt rätt duktig. Och fyraåringen skryter på dagis om hur mycket vi återvinner. Dock anser han att glas behöver vi inte alls återvinna, eftersom det låter så mycket när man kastar glaset i tunnan.

Ljudeffekter

Letade flygplansljud till geografilektionen imorgon, då eleverna i klassen ska få åka till Arlanda med ett litet plan som vi ska bygga upp i dramasalen. Hittade en väldigt bra sajt där man kunde ladda ner hur mycket olika ljud som helst. Rekomenderas!

Absolute Sound Effects Archive

En gång är en tillfällighet, två gånger är en vana!

Idag har vikarierande skolassistenten slagit igång kaffet till tiorasten för ANDRA gången denna termin! Vi bugar och bockar.

Till saken hör kanske inte att den ordinarie skolassistenten alltid kommer ihåg vårt kaffe..


Stenkastning vid vattnet

Vi har upptäckt ett nytt vattenhål i och med detta med båten. Har kollegan Moppetanten att tacka för det. har liksom aldrig tidigare tänkt på hur enkelt jag kan komma mig hem till mina barndoms somrar i Petiknäs. Det är ju bara åka ut till Sundbyholm. Känner mig som hemma. Dock inser jag att när jag tar med fyraåringen blir jag en riktig hönsmamma. Speciellt nära vattnet. Till och med tio meter ifrån. Som tur är, är han beskedlig och snäll och tycker att flytvästen han måste bära så fort vi ens pratar om att åka ut till båten och skogen och kilpphällarna, är "cool och fjään".

23223-62

Undrar hur länge det håller i sig?

Första fisketuren

Igår var det dags, första riktiga turen med båten. Förberedelser har gjorts till och från den senaste veckan och på förmiddagen byttes den sista kättingen, det sista låset och de nyaste tamparna. Mitt på eftermiddagen var det dags! Fiskeväska, fiskerulle, stövlar, flytoverall, mössa, vantar, fikaryggsäck, håv, ja, "allt" var packat och det bar av till Sundbyholm.

Väl framme började vi slita ut flytoveraller och spön... eller inte jag kanske eftersom jag glömde mitt spö HEMMA! Skit också. Bara köra hem igen. En halvtimme senare satt jag i båten.

FIck vi nån fisk? Nope. Men vi fick tre-fyra underbara timmar på vattnet. Det var blåsigt och det nya ekolodet gjorde utslag till tusen, men det enda vi fick var detta:En yllevantestumme.

Längtar till nästa tur!

RSS 2.0