En skäggig karl på min soffa

Den här veckan har jag haft en skäggig karl sovandes på min soffa. Nu var det ju ingen uteliggare eller lodis jag släpat hem, utan min käre lillebror, tillika Elitidrottsmannen. Nu är han satt på nattåget till Bastuträsk och jag måste erkänna att jag snabbt vande mig vid att ha honom och hans sällskap här.

Nått jag insett  är, än en gång, att det finns de som äter lika mycket som Träslöjdsläraren. Om inte ännu mer. De mängder som min lillebror äter är makalösa. Lägg där till att han inte äter kött utan bara kyckling, fisk och all allt annat, så blir det att tänka efter när man ställer sig vid spisen. Vilket jag gärna gör.

Sonen har njutit till fullo denna vecka. Hans morbror har hämtat honom två dagar på fritids, lämnat en dag på skolan, serverat två middagar, lekt med lego, spelat tv-spel och läst Nintendo-tidningar. Och klart att även jag tycker det är trist att han åkt och önskar honom snart åter igen, men Sexåringen är den som är mest bekymrad:

- Mamma... När kommer Morbror hem igen?
- Tja, han kommer till Bastuträsk vid tio-tiden imorgon och sedan är han väl hemma hos mormor och morfar vid elva imorgon kanske.
- Nej heller. Jag menar när kommer han hem hit igen och bor på våran soffa?

Idolernas idol, alla i klassen och på fritids vet numera vem Sonens morbror är, efter tre dagars tokskryt om denne hjälte. Sonen såg till att rita en teckning till sin favorit innan han åkte:
23223-634
Till vänster ser vi Morbrodern och till höger Sexåringen som just satt ett superduperskott i basketkorgen. Tro nu inte att det gröna ovanför bollen är fartränder som jag trodde, det är ju stolpen som håller upp plankan där korgen sitter! Juh!

Rapport från paradiset

Nu är vi åter hemma i Sverige och snart är det dags att gå till skolan och jobbet. Dock krävs det en liten rapport från vårt vecka uppe i vårt eget paradis.


image628
Har är utsikten från gräsmattan vid vårt hus.

image629
Samma vy från köksbordet. I det högra fönstret syns byns gemensamma grillstuga och vår rosentry-buske som ligger lite illa till med tanke på att den stör utsikten.

image630
Vi har ett utedass! Eller iallafall en toalettstol ute. Försökte få plantera blommor i den men snabbt åkte den med pappa till slakteriet för reparation. Där denna gamla stol stod, sitter numera en sprillans ny! Förvånansvärt lätt att byta toalett konstaterade vi, speciellt när man har min pappa till hjälp som vet hur man gör.

image631
Vi har också ett utkikstorn.

image632
Eller var det kanske en avställningsyta för målarpenslar i tomma champinjonkonservburkar?

image633
Utsikten från andra hållet, nerifrån vattnet och upp mot västra delen av byn.

Dags för frukost till skolkillen Sexåringen. Kanske ska väcka Lillebror och så han får flytta in i Sexåringens rum för vidare sovmorgon...

Värk i kroppen efter en dag med en evinghetsmaskin

Sent i söndagskväll anlände vi till Petik. Mörkret hade lagt sig över byn men i vårt hus lyste varenda lampa. Lampan över förstugebron sken välkomnande.

Tidigt vaknade vi på måndag morgon och började plocka. En bit efter åtta vinkade jag över mina föräldrar på lite förmiddagskaffe. Sedan var det fullt ös medvetslös. Det fanns liksom inget stopp på min pappa. Allt är numera uppackat och bortplockat. Alla träd och buskar är urklippta ordentligt för första gången på många år. Sly finns inte att se och byns majbrasa är redan klar inför 2008.

När jag och maken tog kväll halv 17, tog pappa traktorn och lyfte ihop det sista kvistarna och körde ner på brashögen.

Kvällens fisketur gav en stor abborre, fem mindre och en gädda som Maken fångade två gånger.

Jag var så slut när jag äntligen fick lägga mig 21.30 så jag sluddrade.

Tisdag. Uppe med tuppen. Pappa vann än en gång. Innan åtta hade han redan slipat motorsågen och tvättat båten invändigt.

Idag har vi gjort affären på stan, trädgårdsmöbler och toalettstol är beställda oc diverse annat inköpt. Lunch med Beckis och Lillebror och snart väntar middag med mamma. Sedan ska två jepp-dunkar tankas upp och vi åker åter tillbaka till paradiset. Går allt som planerat så blir det internetkontakt igen på söndagkväll.

Jag njuter av att ha ont i händer och rygg efter en dag i VÅR EGEN trädgård.

Förrådstömningstips

Har du som jag, fullt med saker i lägenheten men ändå ett proppfullt förråd? Irriterande eller hur? I förrådet är det ju inget skräp (eller tomburkar som hemma hos Fåfängaren), utan bara bra saker som går använda fast inte just nu och inte i lägenheten. Vad göra?

Köp en sommarstuga! Vips så är det mesta tomt och det finns plats för att ställa dit nya saker.

image627
Här ses delar av det som ska åka norrut redan imorgon. Två proppade IKEA-påsar med nya saker, en påse med konsoller, en barnstol, diverse tavlor, gardiner, badlakan, gamla lampor med mera.

Från mitt förråd försvinner ännu en barnstol, två element, en bänkskiva med tillhörande ben, sju hyllplan med konsoller, en stor trälåda med fiskenät, en röd förvaringsmöbel, en bilstol. Sängen som stod där nere, bor redan i Sexåringens våningssäng.

Helt underbart. Snart kan jag kanske hitta julsakerna som jag inte hittade förra julen, jag kan ställa ner fåtöljen som numera inte ryms i vardagsrummet på grund av allt lego, jag kan nog till och med bjuda på kafferep där nere.

Imorgon åker vi alltså. Känns lite som innan vi åkte till Kanarieöarna när jag var tio år, spännande, lite magpirr och otroligt skönt!

Äntligen ostadigt väder igen!

Nej. Jag har inte fått en knäpp alls. Jag bara tittade ut på himlen och insåg att jag iallafall inte idag behöver irritera mig över att vi bor på tredje våningen, i och för sig med balkong, men helt utan gräsmatta. Ingen fin uteplats med en grill och fina trädgårdsmöbler som står och väntar. Vi slipper lägga regnskydd över grillen och släpa in dynorna från stolarna.  Vi behöver inte planera om middagen från grill till ugn, eftersom ugn var det planerade.

Och jag är inte alls avundsjuk på alla som har egna hus med egen tomt och egen uteplats och egen grill. Inte alls. Jag unnar alla andra det.

Tacka vet jag att slippa klippa gräsmattan och klippa buskarna.... eller så kanske inte.


..oj vad jag längtar till Petik. Tror jag ska klippa gräset med nagelsax och såga i buskarna med brödkniv, bara så jag liksom får min beskärda del av det underbara med att ha eget hus.

Rastlös

Oj. Klockan är 22.16. Pip! Sexåringen sover sedan 11 minuter. Han tyckte att han inte alls behöve sova "i god tid", för han har ändå inte tänkt börja skolan på måndag för att han har inte tid.

Jag har inte heller tid. Eller ro. Vimsar mest runt och får allt och inget gjort.

Imorgon ska vi åka till jobbet för att hämta några skivor och lite annat. Åka till biblioteket och återlämna ett antal böcker som säkert kostar numera. Gudmodern ska telefonväckas 09.00 för lite tv-spelande med sin gudson. Vi ska spela minigolf och gå till knallarna nere på stan. Dammsuga är ett måste, dammråttorna springer maraton i vardagsrummet. De hade inte ens tid att stanna upp när jag bjöd på kex. Som jag ungefär.

Äter nyttigare just nu. Inte alls bra. Blir tokpigg. Somnar inte ens när jag nattar Sexåringen i hans nya våningssäng han fått från Biggo. En riktig dyrgrip, kostade en vinflaska som ännu inte är levererad.

Hallen är just nu belamrad med stug-saker, alltså saker vi ska ta med när vi åker till sommarstugan på söndag. Borde skruva isär en stol och elva hyllor imorgon.

Börjar jobba den 27:e. Har varit på studiebesök på jobbet några gånger den här veckan. Allt är sig likt. Asgarvet pratade på "gåvets tala", Anännänäs har varit i Litauen (som var Lettland) och pratat om frukten "cittrons" och tappat bort toaletten på hotellrummet på natten. Stor-Schäfern var överallt och ingenstans hela tiden och Lill-Schäfern har jag inte sett till. Spikskon går i giftastankar och Knyppelfrökens post-fack är numera bara halvfullt. Eller halvtomt. Åkomman går troligen över om en vecka.

Dagens boktips:
image626

Hmm. Undrar om det är nått bra på Crime just nu?

Smarta förpackningar

Inom loppet av tre minuter, hann jag häromdagen svära över osmarta förpackningsöppningar. Den första är en vi alla stött på som är väldans korkad:
image622
HUUUR ska man slita i dessa snören? Potatispåser funkar inte, grillkolspåsar funkar inte. Hur gör man då? Jo så här:
image623
Man tar i med båda händerna och river ett par centimeter under snöret och hånskrattar sedan åt snöret.

Här kommer nästa:
image624
Fiskpinnar. Förperforerat, supersmart och enkelt. Inte. Det fungerade inte. Inte ens lite. Resultat?
image625
En herrans massa småjox som man kan bygga fågelbon med. Vad gör man? Tar till sax!

Andra smarta lösningar är de återförslutningsbara frysta-grönsakspåsarna som inte fungerar.

Tacka vet jag förpackningar som ägg, hur smart är det inte att lägga både gulan och vitan innanför äggskal? Eller för att inte tala om apelsiner. Lägga en hög med klyftor innanför ett så färgglatt skal.

Pajkväll i växthuset

Igår hade vi pajkväll i växthuset. Ett glatt gäng promenerade ner till parken och började duka upp. Fem olika matpajer fanns att skåda på borden!
image621
Till detta en massa olika dryck, sallad och skratt.

Tre efterrättspajer dök upp lite senare.
image616
Big Smiles citronpaj var hysteriskt god!

image617
Nyaste bidraget till Kolonin, Newbie, fortsatt äta när alla andra redan slutat.

image618
Elitidrottskvinnan försöker utöva katare mot Godmodern med hjälp av Tvättmaskinsbäraren. Väldigt få slag träffade.

image619
Newbie fortsatte äta. Denna gång testade han ostkrokar och marsansås. Fungerade riktigt bra tydligen!

Efter maten var det dags för SM-tävlingar. Vi delades snabbt in i två lag av Snus-Per och Big Smiles döttrar.

Första grenen var kubb. Vårt lag var grymma men det andra laget råkade vinna.
image620
En bild på det andra laget när vi spelade kubb. Det lag som alltså vann den första grenen, trots vissa tvivelaktiga helikoptrar av Big Smile.

Hästsko-kastningen vann vårt lag med 5-4 och varpa vann vi också, 6-4.

Mitt första SM-guld!! Jiho!

En dag i Huvudstaden

Mellan våra två resor till norr, passade jag och Sexåringen på att ta tåget till Huvudstaden en dag för att titta lite på ditten och datten.
image611
På tåget roade vi oss med att ta bilder på varandra i tunnlarna via tågfönstret. Man har så roligt som man gör sig!

Första stopp var Buttericks. Minns mina barndomsbesök i den butiken och hur lycklig jag var när jag äntligen fick köpa en peruk! Jag valde med omsorg en svart, krullig afro-peruk medans Storasyster valde en illgrön, långhårig häxvariant. Tänkte att sonen skulle få köpa vad han ville!

Macho-son som han är, tyckte han hela nedervåningen var läskig. Fanns inget alls han ville ha. Däremot fanns det en armé med saker hans mamma ville köpa!

På övervåningen hittade han dock otroliga fynd som han bara måste få köpa! Servetter och papperstallrikar med "Cars"-motiv till sitt födelsedagskalas.

Okej. Dags för lunch. Favoritrestaurangen jag ätit på i tio år, har tydligen stängt igen, men Sexåringen hittade en mysigt ställe på en tvärgata.

På Drottninggatan finns inga betongkossor som vi har i resten av Sverige. Där finns endast urtjusiga, farliga betonglejon.
image612
Efter att sonen suttit på nittio stycken, slutade jag räkna.

- Slottet!, utbrister jag.
- Va?, säger då sonen. Det där?

Men vi hittade en lång trappa att springa uppför. Snabb slalom mellan japanska turister, rakt på en amerikansk tant och under armen på en guide som hade rundtur med vad som såg ut som tyskar.

image613

-Åh!, sa jag. Vilken utsikt!
- Mamma kolla vad liten korvkiosken är!, sa sonen.

Högvakten sprang vi rakt på.
image614
Sonen tyckte de såg läskiga ut med sina spetsiga hattar och att de lät för mycket när de gick och spelade.

Snart hade vi nått vårt första mål, Livrustkammaren. Sju minuter tog det för sonen att passera allt och fråga på några saker. Han minns än att "någon hade hål i mössan och dog". Karl XII alltså. Varför han med hål i mössan tyckte om maskerad förstår inte sonen. Mix med Gustav III alltså.

Skattkammaren nästa! Wow! Jag var där för tjugo år sedan sist och det var lika mäktigt nu. Sonen minns glatt att där fanns rikäpplet, riksnyckeln och massa kronor.

Sedan ville ha gå till Slottskyrkan, Rikssalen och representationsvåningarna. Men de besöker vi en annan gång.

En tur i Gamla Stan, en sväng nedför och uppför smala gränder sedan mot stationen för glassinköp.

På tåget hem berättade sonen:

- Mamma, vet du vad som var det roligaste med Huvudstaden? Game!


Perfekta presenter

Häromveckan kom Sextonåringen och Trettonåringen hem från en veckas semester på Kreta. Givetvis hade de tänkt på mig och köpt en massa presenter! Eller iallafall en. Till mig och maken. En otroligt fin flaska med inhemsk olivolja. Har ännu inte vågat öppna den, vill liksom ha den kvar.

Sonen fick en t-shirt där det stod: "Someone who really loves me has given me this t-shirt from Crete". Detta fick mig att tänka på den t-shirt jag i mina tonår önskade att någon skulle köpa till mig:

image606

Lite bitskare i tonen än sonens kanske, men jag minns än i dag hur mycket jag önskade att jag hade nån kompis som hade råd att åka till London och köpa en. Det hade jag inte.

Däremot fick jag idag något som skulle passa med sloganen:

"Someone who really loves me went to USA and all she bought me was a lousy pair of socks".

Inte så kul kanske? Strumpor. Vem blir glad av strumpor? Mjuka paket. Blääääk.

Not. Jag sprudlar av glädje! Det var inte vilka strumpor som helst, det var ett par Wigwam!

image607
Kolla in! Sprillans wiggisar!

image608
Loggan så klart på vänster fot. (Här kan man läsa om när jag drömmer mig bort till USA och köper ett par).

Jag har mannekängat för sonen som genast sa:

- Mamma! Du har råkat dra upp strumporna nästan lite föör långt!

Det ska vara så! Lix.

Jag säger bara: WOW!

Att detta nu var det enda jag fick, var förresten lögn. Jag fick en grym bläckpenna som såg ut som en fisk också.

image609
Hur häftig var inte den?

Det är så roligt att få saker när man inte anar det!

Fick förresten, som sig bör, en morgongåva dagen efter bröllopet. Den går inte av för hackor heller om vi säger så. Har haft den på mig varje dag sedan dess:
image610
Japp! Du såg rätt, det är en svart Vibrax Hot Pepper storlek 2, den som det går att få alla fiskar på i alla väder.

Så det är bara att tacka Lilla O och Maken för mina finaste saker jag har just nu!

Femåringen har blivit en Sexåring

Igår fyllde Femåringen sex år. Har lite svårt att förstå att han blivit så stor och att han snart börjar förskoleklass och blir en skolpojke. Detta helt plötsligt!

05.20 igår låg han i min säng och argumenterade om varför han skulle få öppna sina paket redan just 05.20. Hans mor gav med sig. Sexåringen ratade genast alla mjuka paket och ifrågasatte hur jag kunde köpa nått så tråkigt? De hårda paketen med basketskor, tuschpennor, Astrid Lindgren-filmer och böcker (Karius och Baktus och Klas Klättermus) öppnades och emottogs med glädje. När två paket med byxor öppnades undrade han varför i hela friden jag köpt SÅÅÅÅ stora byxor?

Pengar inkasserade han också. 650 kronor redan på morgonen. Dessa lades omsorgsfullt i en Bamse-plånbok, tillsammans med tio stycken guld-tior från spargrisen. Mot leksaksaffären!

Vi har massor med lego.
image603
Här är inte alls allt framplockat: bilar, riddarborg och rymdfarkoster ligger fortfarande i byrån. Precis som basketlegot.

image604
Här har vi bitar att bygga med som inte hör till nått speciellt.

Vi har massor med lego. Men absolut inte tillräckligt enligt Sexåringen. Stolt spatserade han in på leksaksaffären och plockade åt sig denna:
image605
En flygplats för 750 kronor! Kartongen var stor och otymplig så jag fick bära, men vid kassan tömde han snabbt sin Bamse-plånbok och väl hemma konstaterade han att den där bruna fåtöljen (arvegods från min farmor) måste vi nog ställa i källaren, annars kommer inte flygplatsen att rymmas i vardagsrummet!

Nästa byggsatser han nu sparar till är inringade i katalogen: betongblandaren och lastbilen. Snart är det bara att kasta ut både tv:n och soffan.

Calzskroven är numera proväten!

Här kan man läsa om en lite annorlunda pizza, nämligen calzkrove, som går att äta på en pizzeria i Schtaan. När jag berättade om den för Sexttonåringen skakade vi hand på att vi skulle äta den i sommar när vi åkte upp. Sagt och gjort. Trettonåringen beställde en "Calzone 2", Maken en Norrland och jag och Sextonåringen skulle dela på denna monsterpizza (nummer 4 på bilden nedan).
23223-599

Med tanke på att det liksom var två hela maträtter i en, så gjorde vi nog klokt i att dela.
23223-600
En genomskärning. Här ser man tydligt hamburgaren med bröd överst, lite pommes frites ihopgojsat med tomatsås samt osten längst till höger.

Hur var den då att äta? Helt okej betyg av oss båda, kan gissa att betyget blir:

image602    image602   image602

Alltså tre par bestick (som man i Norrland kan äta bara hamburgare med också om man vill). Detta på en femgradig skala.

23223-601
Nästa gång ska jag dock be att få lite mindre bröd i min pizza. Tror att Sextonåringen håller med!

RSS 2.0