Bastuträsk

På www.wikipedia.org hittar man följande om man söker på "Bastuträsk":

"Bastuträsk är en tätort i Norsjö kommun, belägen cirka 50 kilometer väster om Skellefteå. I Bastuträsk ansluter järnvägen Bastuträsk–Skelleftehamn till stambanan genom övre Norrland.

Bastuträsk anlades 1894 när järnvägsstationen invigdes. Före dess fanns ingen större bebygelse på platsen. Orten hade sin storhetstid i mitten av 1900-talet med omkring 1 000 invånare."

År 2000 bodde det 403 personer i Bastuträsk på en area av 108 hektar.

Byn har en egen hemsida: http://www.bastutrask.se/ , riktigt mysigt måste jag säga att det verkar.

Mitt senaste besök i Bastuträsk, var hösten 2004, då vi på en skumpig grusväg tog oss från Petiknäs till Bastuträsk. Dock fick vi ingen lunch eftersom lunchrestaurangen (den enda som finns) hade lunchstängt...


Fläskplättar och fotboll

I tisdags skulle vi äta småplättar till middag, sonens val. Tycker de är "omatiga" så jag kastade lite bacontärningar i smeten. Bjöd över Filips gudmor på middag. Denna dag hade både gudmodern och Filip väldigt svårt att äta efter att gudmodern kommer på att vi äter "fläskplättar". De båda skrattar så de kiknar och jag fattar inte det roliga. Fortfarande. Filip kommer på "fläskpinnar" och de fortsätter skratta. Oj vad roligt.

Har två dagar denna vecka sett ovan nämnda gudmor, spela fotboll på gräsmatta. Mäkta imopnerad, fast igrå kom hon på att hon kunde ju bli smal om hon fortsatte så här, så hon satte sig på en bänk och rökte istället.

Sommarens semester i Skellefteå kommer allt närmare. Idag tog jag beslutet att åka nattåg istället för dagflyg och kommer då undan femtonhundra kronor billigare. Ska bli spännande. Är bara hoppas att det inte kommer nån stackare och vill sova på överslafen i vår sovkupé. Tåget går för övrigt raka spåret från Eskilstuna till världsmetropolen Bastuträsk. Tar bara 13,5 timmar.

Båten!

23223-61

Så ser skönheten ut! Längtar till nästa måndag då vi ska ta en första fisketur. Är visst en liten basketturnering i helgen som vi ska jobba lite på.


Härmed är jag båtägare!

Eller iallafall lite delägare. Vi har köpt oss en tokfin liten båt med liten motor som nu ligger i Mälren och bara väntar på att bli fiskad med. Hade jag nu inte glömt min usb-kabel hemma hade båten funnits till beundran här.

SAOL

Idag har den kommit, den trettonde upplagan av Svenska Akademins Ordlista. Snabbt har jag skickat länkar till höger och vänster, skrivit ut artiklar till mina kollegor och pratat om nya och gamla ord med mina femteklassare.

Bra nya ord jag kommer använda: tårtning, hjärnsläpp, bonusbarn.

Ord jag bara inte förstår: mautin, röklin, nåjd, rhizom.

Tycker det här är jätteroligt.

SAOL

Nyordsdikten "SAOL-fabriken"

Dagisrapport

Glömde berätta hur det gick med de väldigt små barnen igår. Efter ungefär en kvart hade jag en smörig macka på vänster ben, gröt i håret på höger sida, snor på både höger och vänster axel.

Men oj vad de var rara!


Terrakottarekrigare

1974 gjordes ett av historiens häftigaste fynd i provinsen Xian i Kina. Man hittade den förste Qin-kejsaren Qin Shi Huangdis (regerade 221 f.Kr - 210 f.Kr) mausoleum. Den består av ca 7 000 terrakottafigurer: krigare, hästar, stridsvagnar med mera. Allt gjort av lera och jord. Dessa är i naturlig storlek och krigarna är mellan 180 och 186 cm långa.
 

När min ena favoritkollega häromveckan åkte till Kina köpte hon en miniatyrkrigare till mig. Tokfin. Ska röja plats i en bokhylla och ställa den på första parkett. Om jag är avundsjuk? Nej, nej, jag unnar verkligen min kollega att få uppleva terrakottaarmén och kinesiska muren och allt annat jag längtar att få se medan jag fick ta hand om alla hennes lektioner...

Terrakottaarmélänk 1

Terrakottaarmélänk 2

Ett par blogglösa dagar

Har haft lite dator ett par dagar men är nu åter på jobbet och ska försöka återberätta allt viktigt som hänt sedan sist.

Hmm. Jag har hjälpt till att städa en idrottshall. Tittat på cykel till Filip och bestämt vilken vi ska köpa. Dock behöver han tydligen inte cykelhjälm för han "ska INTE jamla".

Mer? Färjestad tog SM-guld igår. Solna Vikings tar det förhoppningsvis idag med mig på läktaren.

Har inte sett till grannen mer. Fast hade i och för sig inte sett henne innan skärtorsdag heller.

Fyra veckor kvar till resan till paradiset Petiknäs. Isen ligger dock tung där fortfarande...

Ska jobba på småbarnsavdelning nu på morgonen. Alltid lika spännande med tio barn som inte kan prata eller säga vad de vill. Av dessa tio kan jag troligen inget namn. Återkommer med resultat.

Har jag förresten berättat att Skellefteå AIK spelar i Elitserien 2006/07? Premiär borta mot Brynäs läste jag i tidningen i morse.

Gurra på Scania

Gårdagen spenderades i Södertälje och Scania Cup. Tittade på en massa basket och Filip skötte sig utmärkt med tanke på att han är fyra år och inte alls så road. Dock hade han kameran i högsta hugg på Luleå BGs match mot BC Nokia (vet inte något slutresultat eftersom efter tredje perioden tappade Filip tålamodet och skulle hem till alla pris). Dock fångade han Gurra ett antal gånger på bild. Se och njut!


BG-timeout. Var är Gurra? Jo, till vänster i bild ser vi en kille i mört t-shirt. Bakom honom står Gurra. Man ser hans hals i huvudhöjd på killen i t-shirt. Dock är det inte Gurras rumpa som sticker ut längst till vänster.


Gurra har nu avancerat på bänken. När vi kom satt han bekvämt längt ut till vänster, nu sitter han nästan uppe vid coachen. Gurra är alltså vit nummer 15.


Gurra har just lagt i två poäng. Bilden är felvänd ser jag nu och bollen. Ja, var är bollen? Två poäng noterades han för iallafall.


På väg mot spelarbänken vid timeout. Gurra ser vi nästan mitt i bilden.


Gurra skjuter straffkast. Om han satt nån vet jag inte, satt just då och försökte skrapa ihop den korv med bröd Filip kastat på golvet vid mina fötter då han insåg att Gurra skulle sjuta och att han måste snabbt få fram kameran...


Torsdagens träninglek

Leken gick riktigt bra och båda grabbarna verkade riktigt nöjda. Några intressanta saker hände dock under de två timmarna som de umgicks:

- Den treårige lekledaren försökte nästla sig in på fyraåringens dagis, efter att han upptäckt att det fanns barn där också och han konstaterade att på hans eget dagis var det två flickor som inte var snälla och bara kallade Amanda för liten. Vem är Amanda? Fråga mig inte, jag fick inget svar.

- Två superhjältar kräver inte två superhjältekostymer. Det går samsas. Dock inträffade två klädbyten när treåringen skulle bli Spindelmannen, Filips t-shirt var så varm att han var tvungen att ta av den och ta på sig en annan t-shirt. Byxorna? Borta sen länge..

23223-58


-Grannen under ringde och tyckte att killarna sprang runt och lekte för mycket så hon faktiskt inte kunde ligga och ta det lugnt och läsa en bok. Detta klockan 17.30 på skärtorsdagen.

- Samma granne får dåligt samvete och knallar upp en trappa, ringer på dörren och sträcker fram en chokladask som hon vill ge till killarna för att de inte får leka....

Treåringen är hjärtligt välkommen åter, grannen inte.


Övningslekning

Imorgon ska här övningslekas. Är nästan som att övningsköra men utövaren är bara fyra år. Och lekledaren tre år. Filip är tokdålig på att leka utan att få bestämma. Får han inte som han vill struntar han i leken och kompisarna och leker med mindre barn så han får bestämma. Imorgon 15.20 anländer "läraren", den minste i en syskonskara av fem, och ska hjälpa Filip att lära sig leka. Ska bli väldigt intressant att iaktta detta spektakel.

Teori 1: Filip går i taket för att det kommer nån annan som ska leka med hans saker och prylar.

Teori 2: Filip tycker det är kul att Sigge leker med hans saker, men sätter sig själv framför tvn.

Teori 3 (mest osannolik): Det fungerar bra och de leker som aldrig förr och ingen gråter på tre timmar.

To be continued!


Brillmongot läser Gustav Vasa

Har nu varit brillmongo i en hel vecka. Brillorna sitter konstant på näsan, till mitt eget förtret, hade inte alls trott jag skulle behöva dem ständigt och jämt. Dock får jag komplimanger från höger och vänster om att de är så snygga, fast jag tror att det är sånt man säger till alla med glasögon.

Gustav Vasa närmar sig med stormsteg och efter påsklovet ska femmorna tuktas med allt vad vår landsfader heter. Har låst sju böcker och tre videofilmer som jag plöjde igår. Har gjort färdigt pjäsmanusen till "Gustav Vasas äventyr i Dalarna" och letat reda på fem sånger och Gustav och hans söner. Nu påstår "folk" att det bara är typ ett par veckor kvar till sommarlovet. Tittade i almanackan och inser att jag har fem måndagar på mig att lära barnen allt om Gustav. Ojoj. Skaplig korvstoppning.

Kanske lutar det åt temadag med Gustav Vasa...? Hur som helst var han en rätt ball kung som såg till att vi blev ett land och att alla betalade skatt utifrån sina egendomars storlek. Sen var han grym och hänsynslös och gick hårt åt kyrkan också, men jag gillar honom som kung.

Nu måste jag jobba. Semester imorrn.

Har förresten fått mig en tv. Tack Lohmanders-Kajsa!

Dagen efter dagen efter

Idag återgår alla till vardagsrutinerna, norran.se har fler nyheter än AIK:s avancemang (även om mycket handlar om just det), på Text-Tv går det inte längre läsa det stora nyheter (det pratas om nån SM-final i hockey, jag fattar ingenting), till och med Essesskåaren har idag vågat sig till jobbet och till och med gratulerat till elitplatsen. Har till och med beställt en AIK-tshirt till Filip så han ska kunna vara finklädd också, precis som sin mor.

För att njuta lite mer kan ni titta på bildspelet på länken nedan:

Bildspel Bofors - AIK

Eller varför inte lära sig texten till  "Hela guldstadens favoriter"

Hela Guldstans favoriter
Hockeygänget AIK
Grabbarna som går i strider
För att vi ska shower få

Hockeyglada i vår lada
Ser vi gängets fräna show
Optimism i lagets själ
Spela tuff och spela väl
AIK, AIK

S–K–E–L–L–E–F–T–E–Å (klappramsa)
(Mellanspel)
S–K–E–L–L–E–F–T–E–Å (klappramsa)

Hela Guldstans favoriter
Hockeygänget AIK
Ingen motgång på dom biter
De har seriens bästa gå

Hockeyglada i vår lada
Ser vi gängets fräna show
Optimism i lagets själ
Spela tuff och spela väl
AIK, AIK

La la la la la la
La la la la la la la
La la la la la la
LA LA LA LA

Hockeyglada i vår lada
Ser vi gängets fräna show
Optimism i lagets själ
Spela tuff och spela väl
AIK, AIK


16 års väntan är äntligen över!


23223-52
Igår blev det klart, efter seger borta mot Bofors med 7-4, Skellefteå AIK spelar i Elitserien säsongen 2006/07.

Kommer idag bli mycket svårt att inte påpeka detta väldigt ofta för min kollega Essesskåaren. Jag lider med dig, MEN fy f-n vad skönt!


Norran

Skellefteå AIK

North Power

Färger och konturer finns!

Att färger var så tydliga och att konturer kunde vara så svarta, hade jag ingen aning om. Och att man på så långt håll kunde se vem som är vem eller åt vilket håll man borde köra för att hitta hit och dit, hade jag inte heller nån aning om.

Och hur hopplöst är det med skitiga glasögon? Jag har ägt glasögon i 18 timmar och 11 minuter och är redan less.

Fortsättning följer.

Påsklunch i matsalen idag. Ska bli intressant.

"Härtill är jag nödd och tvungen"

Så sägs det att biskop Hans Brask skrev på en liten lapp och lade in i sitt sigill när man i riksdagen 1517 beslutat att avsätta biskop Gustav Trolle och riva hans borg Stäket. Med denna "brasklapp" undkom han avrättning vid Stockholms blodbad 1520.

När jag säger "härtill är jag nödd och tvungen" handlar det varken och avsättningar av biskopar eller rivningar av borgar, utan införskaffandet av glasögon.

Jag har härmed blivit BRILLORM!

På HÖGER öga har jag 180 axlar, -0.75 cylinder och 0,00 Sph (som i min värld är en förkortning på sporthallar, men troligen inte i synfelsvärlden). På VÄSTER öga har jag bara 10 axlar men en cylinder på -1,00 och 0,25 Sporthallar.

Mina nya glasögon har storlek 65, slipning SV och ytbehandling UCL.

Andra kända brillormar?


Buddy Holly, amerikansk rock n' rollare


Göran Persson, svensk statsminister


Steve Urkel, supertönt i amerikanska tv-serien "Family Matters"

The Reflecting Pool

23223-47 

Til vänster syns vår "Reflecting Pool" på jobbet, den är över tre meter lång och kantas av slaskig snö. I bakgrunden syns huvudbyggnaden och tillika lärarrum med mera.

Tycker att den påminner väldigt mycket om The Lincoln Memorial Reflecting Pool (till höger) i Washington som går mellan Washington monument och Lincoln Memorial, som är över en tredjedels mile lång och kantas av skuggande träd.

Allt jag lärt mig har jag lärt mig av på Rix MorronZoo

Jag upphör aldrig att förvånas över vad jag lär mig för bra saker av att lyssna på Rix MorronZoo på morgonen på väg till jobbet. Helt klart en bra väg till värdefull kunskap.

Idag till exempel, lärde jag mig att en hästkraft är 75 kilo som lyfts uppåt en meter på en sekund och att det från början var James Watts som "hittade på" benämningen hästkraft.

Eller att när man äter glass snabbt och får tokont i huvudet, heter "brainfreeze" och beror på att gommen blir för kall och kroppen reagerar som när man håller på förfrysa sig och börjar pumpa mer blod till huvudet. Detta tillstånd avhjälps snabbast genom att lägga tungan i gommen och värma upp den.

Tack Titti, Roger och Gert!

Kändismöten på mässan

Glömde helt bort att jag sprang på en massa kändisar på mässan i lördag. Eller massa och massa, två för att vara exakt. Den förste hade en egen utställningsmonter och var, för en halvtimme eller så, en bekant till mig. Kände igen honom så väl där han stod, halvskäggig i skinncowboyhatt och pratade norrländska. Vid tredje varvet eller så, gick jag närmare och läste på monterskylten, där stod: "Robinson-Björn bla bla läderhattar" typ. Läskigt hur man kan tro att man känner nån bara för att man spenderat nån timme med personen i fråga ett antal lördagskvällar i rad.

Den andre kändisen, "kände" mig. Eller tvingades passera väldigt nära eftersom det var väldigt trång i passagen vid flugfisket, så han rörde vid min jacka! Vem var det då? Jo, William Moberg-Faulds från "Fiske" på TV4. Kändispoäng hos mig iallafall....


Tre olika kap på Sportfiskemässan igår

Mässan igår var grym. Konstaterade att mitt fiske (snäll-mete och spinnare) är utdöende fiskeform. Iallafall för mässor. Man ska jerk-fiska, bautawobblera eller meta med elva meter långa spön.

Dock hittade jag ett antal saker som jag fick med mig hem:

- En massa inspirerande fiskekataloger


- En grymt snygg påse som jag ska gå runt och skryta med


- Ett antal småwobblers och jiggar
23223-44

Så just nu önskar jag det var vecka 20 och jag var på väg till Petiknäs imorgon för en veckas fiske...

RSS 2.0